Artikel NVK mei 2014: MCRN stelt expertise op maat beschikbaar

MCRN stelt expertise op maat beschikbaar

Het Medicines for Children Research Network (MCRN) stelt zijn expertise weer beschikbaar aan onderzoekers die geneesmiddelentrials willen opzetten. Dit gebeurt via een nieuwe formule: ondersteuning en advies op maat.

Doel van het MCRN is om geneesmiddelenonderzoek bij kinderen in Nederland te stimuleren. Het bestaat inmiddels uit een groot netwerk van onderzoekers uit uiteenlopende disciplines en bundelt zo state-of-the-art kennis in binnen- en buitenland. “Zoals we allemaal weten is geneesmiddelenonderzoek bij kinderen aan strikte regels gebonden, maar wel broodnodig,” zegt MCRN-directeur Saskia de Wildt, kinderarts-intensivist en klinisch farmacoloog aan het ErasmusMC. “Maar als je innovatief bent, de juiste mensen weet te vinden en op de juiste manier onderzoek doet, dan kan er meer dan je denkt. Wij weten hoe dat moet, wij hebben de contacten.”

Onbekendheid

De Wildt merkt dat veel onderzoekers in de kindergeneeskunde niet weten wat het MCRN voor hun kan betekenen. De Wildt:  “Iedereen die inhoudelijke en logistieke  ondersteuning wil kan contact opnemen. Per idee zal gezocht worden naar de beste manier van ondersteuning. Het hoeft dus niet meer zo te zijn dat het MCRN het onderzoek zelf doet of coördineert, zoals in het begin. Wat dat betreft zou je kunnen spreken van een nieuwe formule.”

In 2008 werd het MCRN opgezet, min of meer tegelijk met het NKFK, de organisatie die het kinderformularium beheert. Het idee was dat het MCRN het onderzoek zou aanjagen, en het NKFK de resultaten zou doorvertalen naar kinderindicaties in het Kinderformularium. “De bedoeling was, zoals gezegd, dat het MCRN zelf trials zou coördineren en uitvoeren,” aldus de Wildt. “Maar gaandeweg bleek dat het MCRN te weinig grote onderzoeken kon acquireren, waardoor het voorbestaan van de organisatie in gevaar kwam.”

Doorstart
In 2012 maakte het MCRN een doorstart als kleine, flexibele organisatie met als belangrijkste doel het opgebouwde expertisenetwerk in stand houden en verder uitbouwen. Fundament van de organisatie is nu de coördinatie van drie klinische trials die onderdeel uitmaken van drie Europese FP7 grants. Daarnaast heeft het MCRN nu dus ruimte voor advies en ondersteuning op maat. De Wildt: “Het is inderdaad een beetje trial and error met het MCRN. Maar we zijn weer springlevend.”